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Can authors claim coauthorship when their data is 
reanalyzed? 
Andrew Davis, an author’s editor, was handling a manuscript 
which reanalyzed data from the supplementary information 
provided with a published paper. The manuscript cited the 
source of the data but the authors of the published paper were 
claiming that they should be added to the new manuscript as 
coauthors. Both Reme Melero and Duncan Nicholas agreed 
with Andrew that the authors of the original paper had not 
made a substantial contribution to the new study.  Therefore, 
they could not qualify as authors under the provisions of the 
ICMJE guidelines. 

The supplementary information had been published under a 
creative commons licence. Duncan pointed out that the CC-BY 
4.0 licence terms (https://creativecommons.org/licenses/
by/4.0/) allow full reuse and reanalysis of data, provided the 
original author is cited. Andrew’s manuscript had complied 
with this provision and was therefore totally in order.

Can an author’s email address be changed after 
publication?
Can a journal editor change an author’s email address once 
an article is published? Pippa Smart asked this question 
explaining she had received such a request from an author. 
The email address although correct at the time of publication 
had since been suspended. The general consensus of the 
forum was that although the author’s affiliation had strictly to 
be where the work being reported was carried out, there could 
be no objection to changing an email address in an electronic 
publication. Yateen Joshi and Pekka Nygren suggested the 
new address should be labelled as the “current address.” 
Andrew Davis, however, was of the view that journals should 
not be asked to act as a mail readdressing service for authors. 
Authors should take responsibility and arrange forwarding 
from their previous address to their new one.  Institutional 
IT and the major webmail providers can do this.

Can publishers request payment for permission to 
reuse a few lines?
Carol Norris is an author’s editor at the University of Helsinki 
and has worked with students on hundreds of medical PhD 
theses.  Recently, a student had wanted to incorporate some 
phrases and definitions from two tables in a published 
review article into one table of a thesis manuscript. Carol 
helped the student with making a request to the publishers 
for permission for reuse. The publishers responded by 
asking a number of questions about the intended use, such 
as whether it would be in print or digital and the length of 
usage, indicating they would require payment for the reuse. 
Carol had expected them to require only a permission line to 

appear in the thesis, as was her usual experience. 
Pippa believed the amount of text the student wanted 

to reuse was within the use permitted under the Fair Use 
guidelines (https://www.copyright.gov/fair-use/more-info.
html) and advised Carol to quote these to the publisher 
stating that she was informing them out of courtesy. As the 
publishers were based in the USA, Carol could also quote 
the interpretation of Article 13 of the WTO Analytical Index 
TRIPS Agreement, which states that exceptions to exclusive 
rights (1) be confined to certain special cases, (2) do not 
conflict with a normal exploitation of the work, and (3) do not 
unreasonably prejudice the legitimate interests of the right 
holder (https://www.wto.org/english/res_e/publications_e/
ai17_e/trips_art13_jur.pdf).

Andrew Davis provided a list of copyright explanations 
drawn from numerous sources, including the ICJME 
guidelines, the Harvard law school guide to copyright for 
librarians and his 30 years of experience teaching scientific 
writing. With his kind permission, I have quoted the list in 
full below:
1. You are reproducing a whole figure or table
If the source publication owns copyright, then you have 
to have their full permission.  Since copyright is a tradable 
item, they are within their rights to charge for use of 
copyright material.
2. You are using, in a table, data from a unpublished source 
You must have the permission of the data owner
3. You are using, in a table or elsewhere, data from a 
published source
Data that have been published are not covered by copyright 
(only the way in which they are presented) and can be 
used without permission or charge.   Since they are not 
copyrighted, fair use provisions aren’t relevant. Use can 
mean either presentation of individual data items in a new 
table or the use of such data to calculate new numbers.  But 
of course the source must be cited
4. You are using a sentence or phrase verbatim from a published 
work in either text or a table - the phrase might contain data (eg 
In Buena Silva there is a population of over 300.)
The sentence must be in quotes and the source fully cited
5. You are using a sentence or phrase from a published work 
but in your own paraphrase
The sentence should not be in quotes (as no one else said it) 
but should be fully cited 
6. You are using more than just a sentence verbatim
Should be set off from the main text and source cited
7. You are using more than just a sentence but you are 
rewriting it in your own words
Is a normal part of science writing but the source should be 
cited (eg Human facial expressions resemble those of other 
animals and fulfill the same purposes (Darwin 1872)).

Andrew added a caveat that he is not a copyright lawyer 
and copyright lawyers might see things differently.
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